Leven met pijn of toch niet?

 

Dit weekend heb ik een boeiende masterclass bijgewoond over pijn. Wat is pijn nou eigenlijk?

Wanneer je pijn ervaart dan is dit een signaal van je lichaam dat er iets is wat aandacht nodig heeft. Dat is wel duidelijk lijkt me. Er zijn 2 soorten pijn, acute pijn en chronische pijn. Ik heb zelf te maken met chronische pijn. Maar mijn pijn is namelijk niet altijd aanwezig en ook niet altijd van dezelfde intensiteit.  De onderliggende oorzaak van mijn pijnen ligt vaak bij emotionele issues. Door deze pijnproblematiek en de bijkomende vermoeidheid, ervaar ik mijn leven niet zoals ik dat zou willen.

Pijn heeft dus gevolgen. De kwaliteit van leven is voor mij  een stuk achteruit gegaan. Mijn zelfbeeld is veranderd en ook mijn zelfvertrouwen heeft een knauw gekregen. Je weet niet meer beter of je leven bestaat alleen nog maar uit pijn. De pijn houdt je gevangen. En je wilt niets liever dan er van af! Ik heb door de jaren heen talrijke therapieën, behandelingen gehad, specialisten gezien. Je kunt het zo gek niet opnoemen of ik heb het gedaan of ben er geweest. En iedereen heeft voor jou de oplossing, nou die kast met dooie mussen is behoorlijk vol, laat ik je dat vertellen! Oké, niks aan te doen, leer er maar mee te leven.

Iedere dag dat ik opsta word ik geconfronteerd met pijn en vermoeidheid. Er is bijna niets anders. Ik probeer de dag zo goed mogelijk door te komen en blijf proberen om oplossingen te vinden voor mijn pijn. Een stukje controle terug te krijgen, me niet meer zo machteloos voelen! Maar deze pijn heeft ook een functie. Er is iets dat ik doe, waardoor ik pijn ervaar. Ik doe dat door bewust te gaan kijken wat het is dat mijn lichaam mij duidelijk wil maken. Misschien een andere zithouding, of een ander matras. Of iets doen aan de spanningen die ik ervaar. Dus eigenlijk met mijn lichaam meewerken in plaats van tegen te werken.

En dan is daar de masterclass over inzicht in pijn. Een boeiende uitleg over wat pijn is, waartoe het dient en heel belangrijk: dat je niet hulpeloos bent, maar dat er een methode is waarbij je zelf de controle over je pijn hebt.

Mijn pijn bestaat uit 2 delen, door een zwaar auto-ongeluk is mijn lichaam door operaties niet meer 100%. Dat snap ik en is mee te leven. Maar er is ook een emotionele kant aan mijn pijn, dat speelt zeker mee. Maar door de methode van zelfhypnose toe te passen, heb ik gevoeld dat dit mij rust geeft. Wauw, eindelijk weer het gevoel van controle! Super is het als je ervaart dat je dus niet machteloos bent.  En van de technieken waar we mee gewerkt hebben is de “schakelaar verdoving” , waarbij er door middel van trance (een geconcentreerde vorm van aandacht) een denkbeeldige schakelaar in mijn nek wordt geplaatst en ik zo met de aan- en uit knop mijn pijnbeleving zelf kan reguleren.

Het geeft mij meer vrijheid te weten dat ik een tool in handen heb die ik kan gebruiken. En ook met mijn achtergrond als hypnotherapeut, het door kan geven aan anderen.

 

Meer info:  http://inzichtin.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.