Pendelen, wat is het?

Een pendel is een gewichtje aan een draad of ketting.
Dit gewichtje kan van elk materiaal of vorm zijn naar je eigen behoefte of voorkeur.

Een pendel wordt vaak gebruikt in combinatie met een kaart/plattegrond. Je hebt heel veel verschillende kaarten, van heel simpel (ja, nee, misschien) tot heel erg uitgebreid.

Hoe de pendel precies werkt is voor niemand echt duidelijk. Volgens Albert Einstein heeft het te maken met het aardmagnetisch veld. Hetzelfde veld dat vogels gebruiken om hun plaats en route te bepalen.

Een pendel en een wichelroede werken volgens hetzelfde principe al wordt de wichelroede meer buiten gebruikt (of voor wateraders in huis) en de pendel meer binnen. Dit in verband met weersomstandigheden die de beweging van de pendel kunnen beïnvloeden (wind).

Waarvoor gebruik je een pendel?

Een pendel wordt gebruikt om (levens)vragen te beantwoorden. Of om verloren spullen te vinden  Maar ervaren pendelaars gebruiken het ook om erachter te komen waar bijvoorbeeld gezondsproblemen liggen. En er zijn beurshandelaren die de pendel laten bepalen of ze iets moeten aan- of verkopen!

Wie gebruik(t)en een pendel?

De pendel wordt al duizenden jaren gebruikt. Zelfs in de bijbel wordt Mozes genoemd die zijn staf (wichelroede) gebruikt om water te vinden. Je komt de pendel/wichelroede in tal van oude beschavingen tegen.

Er zijn mensen die een pendel uitsluitend privé gebruiken, maar ook grote bedrijven gebruikten wichelroedes en pendels om grondstoffen te vinden. Enkele bekende bedrijven zijn: Bristol-Meyers en Hoffmann Laroche.
Enkele beroemde pendelaars of pendel aanhangers zijn: Leonarda da Vinci, Robert Boyle, Charles Richet, Albert Einstein, Isaac Newton, Thomas Edison, Lloyd George, generaal Rommel en generaal Patton.

Maar ook het Britse en Amerikaanse leger gebruikten wichelroedelopers en pendelaars om bijvoorbeeld mijnen, ondergrondse gangen of water in de woestijn te vinden.

Experiment: de slinger van Foucault

Foucault deed een interessant experiment met een 28,3 kg zware slinger hangend aan een 67 meter lang touw. De slingerbewegingen lieten in zand de draaiing van de aarde zien terwijl de pendel zich binnen een gebouw bevond. Lees meer op Wikipedia over de slinger van Foucault.

Andere leuke historische weetjes

  • Tijdens de Vietnam oorlog gebruikte de Amerikaanse marine pendeltechnieken om o.a. mijnen en ondergrondse tunnels te lokaliseren.
  • Tijdens de Koude oorlog lokaliseerde Verne Cameron met gemak elke Russische onderzeeër in de wereld, slechts met een wereldkaart en een pendel.
  • Abbé Mermet, een Franse priester, was een begenadigde pendelaar en lokaliseerde water, petroleum en mineralen maar ook vermiste kinderen.

Je kunt bij mij terecht voor een privéconsult met je vragen. Je kunt ook een gratis lidmaatschap aanvragen in mijn pendelgroep op Facebook. https://www.facebook.com/groups/annekevanwelie/

Ook te boeken via: https://www.facebook.com/HealingSupportDordrecht/